ARCHITECTEN LEREN PROGRAMMEREN
Parametrisch ontwerpen zet het ontwerpproces op zijn kop. Want dat begint niet met ontwerpen, maar met het bepalen van de parameters die de vertrekpunten voor het ontwerp vormen. Ook het optimaliseren van ontwerpen gebeurt door het instellen en bijstellen van parameters. Dat vergt andere vaardigheden van architecten, die meer moeten denken als een programmeur. Iets om nu al rekening mee te houden in opleidingen en bij werving van personeel. Misschien hebben architecten straks wel een bèta-achtergrond, net als constructeurs.
CONSTRUCTEURS GAAN MEER ONTWERPEN
Andersom zien wij dat constructeurs steeds meer op de stoel van de architect gaan zitten. Ook zij houden zich bezig met zaken als zonlichtstudies. Dankzij de software voor parametrisch ontwerpen kunnen constructeurs hun berekeningen nu ook naar ontwerpen vertalen, waardoor de grenzen tussen beide vakgebieden vervagen. We zijn benieuwd hoe dit vorm krijgt. Gaan architectenbureaus constructeurs in dienst nemen? Of gaan deze vakgebieden in de toekomst samenvloeien? Op de korte termijn zal het in elk geval leiden tot een nauwere samenwerking. Want samen kunnen architecten en constructeurs het beste bepalen wat de juiste architectonische en constructieve parameters zijn.
OPDRACHTGEVERS KRIJGEN MEER INVLOED
Opdrachtgevers bepalen nu op hoofdlijnen de uitgangspunten voor het ontwerp in het Programma van Eisen. Straks kunnen zij heel concreet aangeven op basis van welke parameters zij het ontwerp willen optimaliseren, afhankelijk van de doelen die zij nastreven. Hierbij spelen echter zoveel factoren een rol dat opdrachtgevers speciale kennis nodig hebben om de juiste keuzes te maken. Gaan zij die expertise in huis halen en een grotere rol spelen in het bouwteam? Of gaan ze nauwer samenwerken met architecten en externe experts die de consequenties van hun keuzes inzichtelijk kunnen maken?
DE BOUW- EN MAAKINDUSTRIE TELT MEE
De volgende stap is het betrekken van de bouw- en maakindustrie. Zij beschikken immers over de kennis en data om de parameters voor de uitvoering in te stellen en de consequenties voor het ontwerp, het materiaalverbruik en de kosten weer te geven. Met de data van het definitieve ontwerp kunnen de machines direct worden aangestuurd. Dat zorgt voor optimale efficiency en minimaal materiaalverlies.
BEHOEFTE AAN NIEUWE EXPERTISE
Hoewel computers een groot deel van het ontwerpproces overnemen wordt het steeds complexer om voor de juiste input en aansturing te zorgen. Hierdoor zullen ongetwijfeld nieuwe specialismen ontstaan. Misschien zit er straks ook een software-ingenieur in het bouwteam. Of leveren wij naast rekensoftware ook ‘parameter programming consultants’. Het is goed om alvast te bedenken welke expertise u straks nodig heeft, zodat u de juiste mensen kunt aantrekken en opleiden. Want bouwteams worden straks ‘know-how teams’ die input leveren voor de vele parameters. De vraag is wie straks de kennis heeft om het geheel te overzien en te beslissen welke parameters prioriteit hebben als deze in strijd zijn met elkaar.
SAMEN ZORGEN VOOR BETERE GEBOUWEN
Maar het bouwteam van de toekomst draait vooral om samenwerking. Want als we elkaars expertises benutten en combineren met de nieuwe mogelijkheden voor parametrisch ontwerpen, dan komen we tot betere gebouwen. Duurzamer. Innovatiever. Goedkoper. Het is spannend en leuk om te zien waar deze ontwikkeling toe leidt. Wij zijn ervan overtuigd dat het voor unieke constructies zal zorgen – zowel qua vorm als duurzaamheid – die ons voorstellingsvermogen nu nog te boven gaan. En dat het leidt tot nieuwe visies en oplossingen, ook op stedenbouwkundig niveau. Daar kunt u aan bijdragen!